Tratementul modern al varicelor: C.H.I.V.A
C.H.I.V.A. (tratamentul conservator și hemodinamic al insuficieței venoase în ambulator) – este o metodă de tratament chirurgical minim invaziv a bolii varicoase, dezvoltată în Franţa. Este o metodă cu o rată scăzută de recidivă, se efectuează sub anestezie locală, este confortabilă pentru pacient și asigură în acelaşi timp rezultate estetice foarte bune.
Tehnica C.H.I.V.A. se bazează pe conceptul de corecţie a hemodinamicii venoase alterate, cu păstrarea deliberată a unor segmente venoase care ar putea avea o importanţă vitală pentru pacient în cadrul unei posibile intervenţii chirugicale viitoare.
C.H.I.V.A. corectează fluxul venos prin excizia şi ligaturarea ţintită a unor segmente venoase alterate. Abordul ţintit se bazează pe o Ecografie Duplex preoperatorie, care permite medicului identificarea anatomiei venoase a pacientului cu identificarea valvelor venoase insuficiente, putând astfel ghida corecturile necesare.
Avantajele/ beneficiile metodei C.H.I.V.A.:
- Tratament eficient al bolii varicoase, cu o rată minimă de recidivă, fără complicaţii postoperatorii semnificative, fără durere
- Restabilirea hemodinamicii venoase normale
- Asigură păstrarea venelor de importanţă majoră – vene care pot fi vitale în cazul în care pacientul este supus în viitor unor intervenţii de by-pass coronarian sau periferic (pentru salvarea unui membru cu boală obstructivă arterială în stadiu final ischemic
- Tratament minim invaziv – microincizii de 2-5 mm – care evită lezarea nervilor sau a vaselor limfatice învecinate
- Anestezie locală – nu se utilizează narcotice
- Mobilizare în 60 de minute, externare în aceeaşi zi
- Permite reluarea imediată a activităţilor zilnice
- Rezultate estetice foarte bune
- Tratament care poate fi aplicat şi în cazul pacienţilor în vârstă sau cu multiple boli asociate şi risc operator crescut
- Poate fi aplicată în orice stadiu a bolii varicoase
- Rezultate foarte bune în tratamentul ulcerului varicos şi a dermatitei
Cum decurge procedura C.H.I.V.A.?
1. Marcajul preoperator prin ecografia duplex este o etapă importantă şi o parte integrantă a intervenţiei: pe tegumentul membrelor se identifică şi marchează punctele unde sistemul venos superficial trebuie întrerupt şi fluxul redirijat,
2. Sub anestezie locală şi analgosedare intravenoasă se efectuează cca. 4-10 microincizii (2-5 mm) conform marcajului preoperator, prin care se scoate vena insuficientă cu ajutorul unor instrumente speciale. Vena se ligaturează la nivelul acestor puncte anterior stabilite prin ecografia Doppler,
3. Microinciziile se acoperă cu bandaje mici, autoadezive, din hârtie specială, nefiind necesare fire de sutură,
4. Se aplică comprese sterile şi o faşă elastică pe toată lungimea membrului, pacientul urmând a fi trimis în salon.
Rezultat:
Presiunea venoasă scade. diametrul venelor dilatate revine la normal în max. 6-8 săptămâni de la operație.
Pregătire preoperatorie:
- În seara dinaintea intervenţiei se recomandă baie cu săpun cu Betadină şi epilarea zonei interesate cu cremă depilatoare (nu cu lama de ras)
- Repaus alimentar cu 8 ore înainte de operaţie
- Repaus hidric (nu se consumă lichide) cu 5 ore înainte de operaţie
- Efectuarea unor analize de sânge pentru determinarea parametrilor biologici preoperatori: hemoleucogramă, funcţie hepatică, funcţie renală, coagulare – toate vor fi indicate de medicul specialist.
- EKG
- Comandarea unui ciorap elastic necesar în primele 3 luni după intervenţia chirurgicală
- Se vor prezenta acte medicale anterioare, carte de identitate, carnet de sănătate
Îngrijiri și indicaţii postoperatorii
Anevrismul aortic reprezinta o dilatare a aortei pe o portiune limitata. Cel mai adesea anevrismul de aorta este situat la nivelul aortei abdominale fiind cel mai frecvent rezultatul procesului de ateroscleroza. Initial este asimptomatic putand fi descoperit intamplator cu ocazia unei ecografii abdominale. Riscul cel mai important este de ruptura şi hemoragie cataclismica. Din cauza acestei complicatii fatale, anevrismul de aorta abdominala are indicatie de operatie atunci cand diametrul sau este mai mare de 5 cm, chiar daca este asimptomatic.
Anevrismul de aorta toracica este mai putin frecvent si poate avea cauze mult mai diverse ( ateroscleroza, anomalii congenitale – sindrom Marfan, bicuspidia aortica, coarctatia de aorta ). Are aceleasi riscuri ca si anevrismul de aorta abdominala si de aceea se indica operatia cand diametrul sau este mai mare de 5 cm.
Micsorare a calibrului valvulei aortice, care conduce sangele, dupa iesirea din inima, spre aorta si circulatia generala.
Cauze – O ingustare sau o stenoza aortica este provocata in mod frecvent de un proces degenerativ care duce la o calcificare a valvulei. Uneori, cauza este o boala congenitala ca, de exemplu, o bicuspidie (valvula nu are decat doua valve in loc de trei). Mai rar in ziua de azi, stenoza aortica poate fi consecutiva unui reumatism articular acut (boala care provoaca o inflamatie a articulatiilor si atingeri cardiace) sau, inca, in mod exceptional, unei endocardite bacteriene (vegetatii obstructive dezvoltate pe orificiul aortic).
Simptome si semne – Stenoza aortica de multe nu prezinta simptome. Cand acestea exista, ele apar la efort si se traduc printr-o gafaiala, o durere toracica, o oboseala si sincope. Pulsul la incheietura mainii este slab.
La ascultare cu stetoscopul, medicul aude un suflu care poate sa urce pana la nivelul gatului.
Tratament – Acesta este chirurgical si consta in inlocuirea valvulei aortice deficiente cu o proteza.
Arterele carotide sunt principalele surse vasculare ale creierului. Ateromatoza carotidiană determină îngustarea acestor vase afectând vascularizația cerebrală; pe de altă parte plăcile de aterom se pot rupe și pot bloca vase cerebrale determinând accidente vasculare cerebrale (AVC). Ateroscleroza cerebrală ocupă ca frecvență locul 3 după cea coronariană și cea a membrelor inferioare.De cele mai multe ori această afecțiune este descoperită cu ocazia unui AVC! Mult timp boala evoluează asimptomatic, însă existența unor factori de risc și un examen clinic simplu și profesionist efectuat poate să o descopere la timp și nu în faza tardivă a unei complicații majore.
Metode de tratament
- Corectarea factorilor de risc
- Tratament medicamentos – In cazul stenozelor carotidiene reduse (sub 60%) și asimptomatice
Stenozele avansate (peste 70%) și cele simptomatice trebuie operate.
- Tratament interventional – Angioplastia și stentarea carotidiană -consta in dezobstructia si dilatarea endovasculară (minim invaziva) a arterei carotide. La locul stenozei se implanteaza un dispozitiv numit stent (cilindru de metal) care are rolul de a mentine un calibru adecvat al arterei.
- Tratamentul chirurgical – Endarterectomia carotidiană- constă în îndepărtarea chirurgicală a plăcii ateromatoase ce a produs stenoza carotidiană
Evoluţia naturala fără tratament chirurgicalIn lipsa corectării factorilor de risc, a tratamentului medical si chirurgical, ateromatoza carotidiana progreseaza invariabil de la stenoza la ocluzie, accidentul vascular cerebral putand surveni in orice moment, mai ales in cazul unor placi aterosclerotice instabile.
O treime din pacienții care suferă un atac ischemic tranzitoriu vor face un AVC grav, uneori mortal.Rezultatele intervenţiei chirurgicaleEchipa de cardiologi RO-FR a Clinicii Inimed are o rată de succes in tratamentul interventional al stenozei carotidiene de 94% in 5 ani
Echipa de chirurgi cardiovasculari RO-FR a Clinicii Inimed are o rată de succes in tratamentul chirurgical al stenozei carotidiene de 96% in 5 ani.
Arteriopatia cronica obliteranta (ACO) este o afecțiune vasculara frecventa datorata îngustarii de diverse grade (de la o stenoza ușoara pâna la obstrucție completa) a arterelor destinate membrelor (în special membrele inferioare). Dealtfel ACO este rezultatul unei afecțiuni mult mai extinse, numite ateromatoza sau ateroscleroza, constând din depunerea de grasime in arterele inimii, creierului, membrelor etc.
Boala poate fi mult timp asimptomatica sau sa evolueze cu simptome minime; acuzele apar atunci când stenozele vasculare sunt severe sau în caz de obstrucții. Majoritatea pacienților se plâng de o durere intermitenta la mers (claudicație) ce apare sub forma unor crampe musculare la nivelul feselor, coapsei dar în special gambei (în pulpa) și cedeaza dupa repaus. În formele avansate durerile devin permanente, în repaus, fara raspuns la medicația antialgica (contra durerii), urmatoarea etapa fiind din nefericire cea a apariției modificarilor de culoare a pielii, a ulcerelor și gangrenei.
Metode de tratament
Corectarea factorilor de risc
Tratament medicamentos –în cazurile mai puţin severe
Tratament interventional – Angioplastia arteriala periferica cu sau fara montare de stent – consta in dezobstructia si dilatarea endovasculara (minim invaziva) a arterelor periferice. La locul stenozei se poate implanta un dispozitiv numit stent (cilindru de metal) care are rolul de a mentine un calibru adecvat al arterei.
Tratamentul chirurgical – By-pass arterial periferic – Operatia consta în montarea unor by-passuri care ocolesc (by-passeaza) zonele stenozate sau ocluzionate ale arterelor periferice. Se folosesc grefoane venoase (bucati de vene -vena safena) sau proteze vasculare sintetice din Dacron sau ePTFE.
Evoluţia naturala fara tratament
In lipsa corecţiei factorilor de risc, a tratamentului medical si chirurgical, boala arteriala progreseaza spre ischemie ireversibila cu apariţia gangrenei, fiind necesara amputarea membrului afectat.
Rezultatele intervenţiei chirurgicale
Echipa de chirurgi cardiovasculari RO-FR a Clinicii Inimed are o rata de succes in tratamentul chirurgical si endovascular al bolii arteriale periferice de 96% respectiv 92% in 5 ani.
Arterele carotide sunt principalele surse vasculare ale creierului. Ateromatoza carotidiană determină îngustarea acestor vase afectând vascularizația cerebrală; pe de altă parte plăcile de aterom se pot rupe și pot bloca vase cerebrale determinând accidente vasculare cerebrale (AVC). Ateroscleroza cerebrală ocupă ca frecvență locul 3 după cea coronariană și cea a membrelor inferioare.De cele mai multe ori această afecțiune este descoperită cu ocazia unui AVC! Mult timp boala evoluează asimptomatic, însă existența unor factori de risc și un examen clinic simplu și profesionist efectuat poate să o descopere la timp și nu în faza tardivă a unei complicații majore.
Metode de tratament
- Corectarea factorilor de risc
- Tratament medicamentos – In cazul stenozelor carotidiene reduse (sub 60%) și asimptomatice
Stenozele avansate (peste 70%) și cele simptomatice trebuie operate.
- Tratament interventional – Angioplastia și stentarea carotidiană -consta in dezobstructia si dilatarea endovasculară (minim invaziva) a arterei carotide. La locul stenozei se implanteaza un dispozitiv numit stent (cilindru de metal) care are rolul de a mentine un calibru adecvat al arterei.
- Tratamentul chirurgical – Endarterectomia carotidiană- constă în îndepărtarea chirurgicală a plăcii ateromatoase ce a produs stenoza carotidiană
Evoluţia naturala fără tratament chirurgicalIn lipsa corectării factorilor de risc, a tratamentului medical si chirurgical, ateromatoza carotidiana progreseaza invariabil de la stenoza la ocluzie, accidentul vascular cerebral putand surveni in orice moment, mai ales in cazul unor placi aterosclerotice instabile.
O treime din pacienții care suferă un atac ischemic tranzitoriu vor face un AVC grav, uneori mortal.
Rezultatele intervenţiei chirurgicale
Echipa de cardiologi RO-FR a Clinicii Inimed are o rată de succes in tratamentul interventional al stenozei carotidiene de 94% in 5 ani
Echipa de chirurgi cardiovasculari RO-FR a Clinicii Inimed are o rată de succes in tratamentul chirurgical al stenozei carotidiene de 96% in 5 ani.
Cardiopatia ischemica este suferinta muschiului cardiac (miocard) produsa de ingustarea (stenoza) sau blocarea (ocluzia) arterelor coronare (arterele inimii). Principala cauza de afectare coronariana este ateroscleroza, care consta in depunerea de colesterol si alte elemente celulare in peretele interior al arterelor formand asa numita placa de aterom. Aceasta ingusteaza si in final blocheaza artera, impiedicand fluxul de sange catre miocard.
Infarctul miocardic (sau atacul de cord) apare in momentul in care o parte a muschilor inimii este lipsita complet de sange, celulele cardiace murind in zona afectata.
Metode de tratament
- Corectarea factorilor de risc
- Tratament medicamentos
- Tratament interventional – Angioplastia coronariana cu stent – in cazul stenozelor >50% limitate ca si intindere – consta in dezobstructia si dilatarea endovasculara (minim invaziva) a arterelor coronare. La locul stenozei se implanteaza un dispozitiv numit stent (cilindru de metal) care are rolul de a mentine un calibru adecvat al arterei.
- Tratamentul chirurgical – By-pass Aorto-coronarian – in cazul in care sunt afectate mai multe artere coronare cu placi aterosclerotice difuze – Operatia consta in montarea unor by-passuri care ocolesc (by-passeaza) zonele stenozate sau ocluzionate ale arterelor coronare. Se folosesc bucati de vene de la picior (vena safena)- sau artere care iriga teritorii mai putin importante (artere mamare, artere radiale). Arterele isi mentin permeabilitatea mai mult timp comparativ cu grefoanele venoase.
Evoluţia naturala fără tratament chirurgical
In prezent este indiscutabil ca bolile cardiovasculare constituie cauza cea mai frecventa a mortalitatii peste 50% din cazuri, din care in 80-90% se datoresc cardiopatiei ischemice si infarctului miocardic.
In lipsa corectarii factorilor de risc, a tratamentului medical si chirurgical, ateromatoza coronariana progreseaza invariabil de la stenoza la ocluzie, moment in care survine infarctul miocardic.
Rezultatele intervenţiei chirurgicale
Echipa de cardiologi RO-FR a Clinicii Inimed are o rată de succes in tratamentul interventional al cardiopatiei ischemice de 96% in 5 ani.
Echipa de chirurgi cardiovasculari RO-FR a Clinicii Inimed are o rată de succes in tratamentul chirurgical al cardiopatiei ischemice de 94% in 5 ani.
Cardiopatiile congenitale sunt anomalii ale cordului si ale marilor vase care apar pe parcursul vietii intrauterine in procesul de formare a organelor (organogeneza). Ele pot fi izolate sau pot fi asociate cu malformatii ale altor organe. Etiologia lor este plurifactoriala – genetica, virala, substante toxice, etc. Exista o mare variatie de malformatii cardiace congenitale de complexitate si severitate variabila. Unele necesita corectie imediata in primele ore sau zile de la nastere, in timp ce altele pot fi asimptomatice pana la varsta adulta. O categorie importanta de cardiopatii congenitale sunt cele care determina un sunt stanga – dreapta (o comunicare anormala, la diferite niveluri, intre circulatia sanguina sistemica si cea pulmonara).
Defectul septal interatrial (DSA)
Defectul septal interventricular (DSV)
Canalul arterial persistent.Acest şunt determină o suprasolicitare a cordului drept si a circulatiei pulmonare. In timp se produc modificari ireversibile ale circulatiei pulmonare, stadiu tardiv al bolii in care nu se mai poate face corectia chirurgicala.Alte malformatii cardiace severe, care necesită corecţie chirurgicală:
Tetralogia Fallot
Coarctatia de aorta
Metode de tratament
- Tratament interventional – Se realizeaza interventii spectaculoase inca din viata intauterina cand prin cateterizarea structurilor cardiace ale fatului, prin dilatare in caz de stenoza valvulara aortica sau pulmonara se poate obtine evolutia ulterioara buna a fatului la nastere. DSA sau DSV pot fi inchise intervetional prin plasarea de dispozitive specifice (« umbrela »), care sa obstrueze defectul de comunicare anormal intre cavitati. Canalul arterial permeabil poatefi obstruat prin plasarea unei spirale (coil) care duce la tromboza si ocluzia sa. Coartatia de aorta poate beneficia de angioplastie si plasare de stent.
- Tratamentul chirurgical – se efectueaza numeroase interventii chirurgicale de la cele mai simple pana la cele mai complicate- in functie de severitatea malformatiilor si a structurilor cardiace implicate
Evoluţia naturala fără tratament chirurgicalIn toate cardiopatiile cu sunt stanga dreapta interventia chirurgicala trebuie efectuata inainte de dezvoltarea modificarilor ireversibile ale circulatiei pulmonare.Rezultatele intervenţiei chirurgicaleEchipa de cardiologi RO-FR a Clinicii Inimed are o rată de succes in tratamentul interventional al malformatiilor cardiace de 96% in 5 ani. Echipa de chirurgi cardiovasculari RO-FR a Clinicii Inimed are o rată de succes in tratamentul chirurgical al malformatiilor cardiace de 99% in 5 ani.
Inima are 4 valve (aortica, mitrala, pulmonara si tricuspidiana ), care functioneaza asemenea unor supape : se deschid pentru a permite curgerea sangelui intr-o directie si apoi se inchid pentru a impiedica refluxul acestuia. Din punct de vedere al mecanismului de producere exista doua tipuri de afectare valvulara:
– Stenoza valvulara – consta in diminuarea deschiderii valvei respective si ingustarea orificiului prin care trece sangele (de exemplu – stenoza aortica).
– Insuficienta valvulara – consta in inchiderea incompleta a valvei respective rezultand refluarea, regurgitarea sangelui (de exemplu – insuficienta aortica).
Metode de tratament
Tratamentul chirurgical este singurul care poate restabili conditiile hemodinamice normale ale cordului si evita dezvoltarea insuficientei cardiace.
Corectia chirurgicala se poate face fie prin doua metode:
- Interventii de reconstructie a valvei native – Plastia valvei aortice, mitrale, pulmonare si tricuspidiene
- Interventii de înlocuire valvulară prin operatie pe cord deschis sau minim invaziva percutanata
Evoluţia naturala fără tratament chirurgical
Atingand un anumit grad de severitate, leziunile valvulare suprasolicita inima si, in absenta unui tratament adecvat, duc la instalarea sindromului de insuficienta cardiaca si deces.
Speranţa de viaţă este de 1-2 ani pentru pacienţii cu fenomene de insuficienţă cardiacă, 2-3 ani la cei cu sincope şi 4-5 ani în cazul anginei pectorale.
Rezultatele intervenţiei chirurgicale
Echipa de chirurgi cardiovasculari RO-FR a Clinicii Inimed are o rată de succes in tratamentul chirurgical al valvulopatiilor de 98% in 5 ani.