- Experienta lunga, operatie Tyrone David, deconservarea valvei aortice.
- Repararea crosei aortice fara oprire circulatorie.
- Extubarea in sala de operatie.
Anevrismul aortic reprezinta o dilatare a aortei pe o portiune limitata. Cel mai adesea anevrismul de aorta este situat la nivelul aortei abdominale fiind cel mai frecvent rezultatul procesului de ateroscleroza. Initial este asimptomatic putand fi descoperit intamplator cu ocazia unei ecografii abdominale. Riscul cel mai important este de ruptura şi hemoragie cataclismica. Din cauza acestei complicatii fatale, anevrismul de aorta abdominala are indicatie de operatie atunci cand diametrul sau este mai mare de 5 cm, chiar daca este asimptomatic.Anevrismul de aorta toracica este mai putin frecvent si poate avea cauze mult mai diverse ( ateroscleroza, anomalii congenitale – sindrom Marfan, bicuspidia aortica, coarctatia de aorta ). Are aceleasi riscuri ca si anevrismul de aorta abdominala si de aceea se indica operatia cand diametrul sau este mai mare de 5 cm.Metode de tratament
- Tratament interventional – Metoda endovasculara minim invaziva de plasare a unui stent-graft (endoproteza) in lumenul aortic, excluzand partea anevrismala din circulatia arteriala.
- Tratamentul chirurgical – Consta din inlocuirea segmentului vascular afectat cu o proteza tubulara sintetica de Dacron sau ePTFE.
Evolutia naturala fara tratament chirurgicalIn lipsa tratamentului chirurgical anevrismul aortic creste în dimensiuni cu subtierea şi slabirea progresiva a peretelui vascular rezultând ruptura acestuia. Hemoragia cataclismica survenita este fatala în >95% din cazuri.Rezultatele interventiei chirurgicale
Echipa de chirurgi cardiovasculari RO-FR a Clinicii Inimed are o rata de succes in tratamentul chirurgical si endovascular al anevrismelor aortice de 92% respectiv 98% in 5 ani.