Boala varicoasa

Varicele sunt dilatații ale venelor superficiale localizate în general la nivelul membrului inferior. Boala se datorează dilatării sistemului vascular venos cu subțierea pereților venei și distrugerea valvelor venoase, rezultatul fiind apariția refluxului sângelui venos și ineficiența pompei venoase musculare. Ele cresc progresiv in dimensiuni si in stadii tardive produc leziuni trofice ale pielii – ulcer varicos. Din cauza stazei sangelui, acestea se vindeca foarte greu si se pot suprainfecta.
Boala varicoasa
Metode de tratament

Modalitățile de tratament sunt numeroase la ora actuală și însumează metode coservatoare, scleroterapia, tratamentul endovascular, tratamentul chirurgical.

Metode conservatoare- recomandate în stadiile inițiale de boală, se referă la purtarea ciorapilor elastici, drenajul postural și alte exerciții ce urmăresc antrenarea pompei musculare gambiere (genoflexiuni, ridicări pe vârfuri, pedalare cu picioarele ridicate etc), evitarea statului prelungit în picioare sau pe scaun.

  • Scleroterapia– constă în injectarea unor substanțe scerozante direct în venă;
  • Tratamente endovasculare – includ terapia cu laser sau radiofrecvență ce sclerozează vena din interior.
  • Tratamentul chirurgical al varicelor hidrostatice – metoda CHIVA – utilizată la Clinica Inimed este o tehnica de conservare a venei safene interne, fara distrurea acesteia prin laser, scleroza sau stripping .In practica solutia este data de examenul doppler personalizat, care indica refluxul si valvele incompetente, cat si valvele competente. Astfel se poate interveni prin microincizii tintite asupra zonelor cu probleme.Circulatia venoasă este deviata prin vene sănătoase, cu valve competente, obtinăndu-se un flux continu, cu presiuni normale, cu excluderea numai a segmentelor incompetente. Exista multiple studii randomizate la 10 ani si Congrese Europene cu tematica CHIVA care au aratat superioritatea neta a tehnicii in comparatie cu tehnicele de distrugere nesistematizata a venei.
Evoluţia naturala fără tratament chirurgical

Varicele netratate se agravează în timp și duc la complicații nedorite de genul flebitelor, rupturilor varicoase, ulcerului varicos.

Rezultatele intervenţiei chirurgicale

Echipa de chirurgi vasculari RO-FR a Clinicii Inimedare o rată de succes a tratamentului chirurgical si endovascular al varicelor hidrostatice de 99% in 5 ani, cu rezultate estetice excelente.