Singura metoda care nu distruge vena.
Tratementul modern al varicelor: C.H.I.V.A
C.H.I.V.A. (tratamentul conservator și hemodinamic al insuficieței venoase în ambulator) – este o metodă de tratament chirurgical minim invaziv a bolii varicoase, dezvoltată în Franţa. Este o metodă cu o rată scăzută de recidivă, se efectuează sub anestezie locală, este confortabilă pentru pacient și asigură în acelaşi timp rezultate estetice foarte bune.
Tehnica C.H.I.V.A. se bazează pe conceptul de corecţie a hemodinamicii venoase alterate, cu păstrarea deliberată a unor segmente venoase care ar putea avea o importanţă vitală pentru pacient în cadrul unei posibile intervenţii chirugicale viitoare.
C.H.I.V.A. corectează fluxul venos prin excizia şi ligaturarea ţintită a unor segmente venoase alterate. Abordul ţintit se bazează pe o Ecografie Duplex preoperatorie, care permite medicului identificarea anatomiei venoase a pacientului cu identificarea valvelor venoase insuficiente, putând astfel ghida corecturile necesare.
Avantajele/ beneficiile metodei C.H.I.V.A.:
- Tratament eficient al bolii varicoase, cu o rată minimă de recidivă, fără complicaţii postoperatorii semnificative, fără durere
- Restabilirea hemodinamicii venoase normale
- Asigură păstrarea venelor de importanţă majoră – vene care pot fi vitale în cazul în care pacientul este supus în viitor unor intervenţii de by-pass coronarian sau periferic (pentru salvarea unui membru cu boală obstructivă arterială în stadiu final ischemic
- Tratament minim invaziv – microincizii de 2-5 mm – care evită lezarea nervilor sau a vaselor limfatice învecinate
- Anestezie locală – nu se utilizează narcotice
- Mobilizare în 60 de minute, externare în aceeaşi zi
- Permite reluarea imediată a activităţilor zilnice
- Rezultate estetice foarte bune
- Tratament care poate fi aplicat şi în cazul pacienţilor în vârstă sau cu multiple boli asociate şi risc operator crescut
- Poate fi aplicată în orice stadiu a bolii varicoase
- Rezultate foarte bune în tratamentul ulcerului varicos şi a dermatitei
Cum decurge procedura C.H.I.V.A.?
1. Marcajul preoperator prin ecografia duplex este o etapă importantă şi o parte integrantă a intervenţiei: pe tegumentul membrelor se identifică şi marchează punctele unde sistemul venos superficial trebuie întrerupt şi fluxul redirijat.
2. Sub anestezie locală şi analgosedare intravenoasă se efectuează cca. 4-10 microincizii (2-5 mm) conform marcajului preoperator. Vena se ligaturează la nivelul acestor puncte anterior stabilite prin ecografia Doppler.
3. Microinciziile se acoperă cu bandaje mici, autoadezive, din hârtie specială, nefiind necesare fire de sutură.
4. Se aplică comprese sterile şi o faşă elastică pe toată lungimea membrului, pacientul urmând a fi trimis în salon.
Rezultat:
Presiunea venoasă scade, diametrul venelor dilatate revine la normal în max. 6-8 săptămâni de la operație.
Pregătire preoperatorie:
- În seara dinaintea intervenţiei se recomandă baie cu săpun cu Betadină şi epilarea zonei interesate cu cremă depilatoare (nu cu lama de ras)
- Repaus alimentar cu 8 ore înainte de operaţie
- Repaus hidric (nu se consumă lichide) cu 5 ore înainte de operaţie
- Efectuarea unor analize de sânge pentru determinarea parametrilor biologici preoperatori: hemoleucogramă, funcţie hepatică, funcţie renală, coagulare – toate vor fi indicate de medicul specialist.
- EKG
- Comandarea unui ciorap elastic necesar în primele 3 luni după intervenţia chirurgicală
- Se vor prezenta acte medicale anterioare, carte de identitate, carnet de sănătate