Valvulopatii cardiace

Particularitati Inimed 360º
  • Majoritatea sunt tratate prin plastii, nu prin inlocuire aorta si mitrala de catre cardiologii interventionisti (inlocuirea aortica, plastie mitrala).
Inima are 4 valve (aortica, mitrala, pulmonara si tricuspidiana ), care functioneaza asemenea unor supape : se deschid pentru a permite curgerea sangelui intr-o directie si apoi se inchid pentru a impiedica refluxul acestuia. Din punct de vedere al mecanismului de producere exista doua tipuri de afectare valvulara:

– Stenoza valvulara – consta in diminuarea deschiderii valvei respective si ingustarea orificiului prin care trece sangele (de exemplu – stenoza aortica).
– Insuficienta valvulara – consta in inchiderea incompleta a valvei respective rezultand refluarea, regurgitarea sangelui (de exemplu – insuficienta aortica).
Valvulopatii cardiace
Metode de tratament

Tratamentul chirurgical este singurul care poate restabili conditiile hemodinamice normale ale cordului si evita dezvoltarea insuficientei cardiace.
Corectia chirurgicala se poate face fie prin doua metode:

  • Interventii de reconstructie a valvei native – Plastia valvei aortice, mitrale, pulmonare si tricuspidiene
  • Interventii de înlocuire valvulară prin operatie pe cord deschis sau minim invaziva percutanata
Evoluţia naturala fără tratament chirurgicalAtingand un anumit grad de severitate, leziunile valvulare suprasolicita inima si, in absenta unui tratament adecvat, duc la instalarea sindromului de insuficienta cardiaca si deces.
Speranţa de viaţă este de 1-2 ani pentru pacienţii cu fenomene de insuficienţă cardiacă, 2-3 ani la cei cu sincope şi 4-5 ani în cazul anginei pectorale.

Rezultatele intervenţiei chirurgicale

Echipa de chirurgi cardiovasculari RO-FR a Clinicii Inimed are o rată de succes in tratamentul chirurgical al valvulopatiilor de 98% in 5 ani.