Arteriopatia cronica obliteranta

Particularitati Inimed 360º
  • Tehnici hibride: stent plus by-pass in aceeasi sedinta operatorie..
  • Bilantul tuturor arterelor printr-o ecografie generala facuta de Angeolog (Prof. Dr. Xavier Mouren)

Arteriopatia cronica obliteranta (ACO) este o afecțiune vasculara frecventa datorata îngustarii de diverse grade (de la o stenoza ușoara pâna la obstrucție completa) a arterelor destinate membrelor (în special membrele inferioare). Dealtfel ACO este rezultatul unei afecțiuni mult mai extinse, numite ateromatoza sau ateroscleroza, constând din depunerea de grasime in arterele inimii, creierului, membrelor etc.

Arteriopatia cronica obliteranta

 

Boala poate fi mult timp asimptomatica sau sa evolueze cu simptome minime; acuzele apar atunci când stenozele vasculare sunt severe sau în caz de obstrucții. Majoritatea pacienților se plâng de o durere intermitenta la mers (claudicație) ce apare sub forma unor crampe musculare la nivelul feselor, coapsei dar în special gambei (în pulpa) și cedeaza dupa repaus. În formele avansate durerile devin permanente, în repaus, fara raspuns la medicația antialgica (contra durerii), urmatoarea etapa fiind din nefericire cea a apariției modificarilor de culoare a pielii, a ulcerelor și gangrenei.

Metode de tratament

Corectarea factorilor de risc
Tratament medicamentos –în cazurile mai puţin severe
Tratament interventional – Angioplastia arteriala periferica cu sau fara montare de stent – consta in dezobstructia si dilatarea endovasculara (minim invaziva) a arterelor periferice. La locul stenozei se poate implanta un dispozitiv numit stent (cilindru de metal) care are rolul de a mentine un calibru adecvat al arterei.
Tratamentul chirurgical – By-pass arterial periferic – Operatia consta în montarea unor by-passuri care ocolesc (by-passeaza) zonele stenozate sau ocluzionate ale arterelor periferice. Se folosesc grefoane venoase (bucati de vene -vena safena) sau proteze vasculare sintetice din Dacron sau ePTFE.

Evoluţia naturala fara tratament

In lipsa corecţiei factorilor de risc, a tratamentului medical si chirurgical, boala arteriala progreseaza spre ischemie ireversibila cu apariţia gangrenei, fiind necesara amputarea membrului afectat.

Rezultatele intervenţiei chirurgicale

Echipa de chirurgi cardiovasculari RO-FR a Clinicii Inimed are o rata de succes in tratamentul chirurgical si endovascular al bolii arteriale periferice de 96% respectiv 92% in 5 ani.