Cardiopatia ischemica

Particularitati Inimed 360º
  • By-passuri exclusiv arteriale mamare, indiferent de numarul de vase pontabile..
  • Rezultate excelente la pacientii diabetici.
Cardiopatia ischemica este suferinta muschiului cardiac (miocard) produsa de ingustarea (stenoza) sau blocarea (ocluzia) arterelor coronare (arterele inimii). Principala cauza de afectare coronariana este ateroscleroza, care consta in depunerea de colesterol si alte elemente celulare in peretele interior al arterelor formand asa numita placa de aterom. Aceasta ingusteaza si in final blocheaza artera, impiedicand fluxul de sange catre miocard.Infarctul miocardic (sau atacul de cord) apare in momentul in care o parte a muschilor inimii este lipsita complet de sange, celulele cardiace murind in zona afectata.

Cardiopatia ischemica

Metode de tratament

  • Corectarea factorilor de risc
  • Tratament medicamentos
  • Tratament interventional – Angioplastia coronariana cu stent – in cazul stenozelor >50% limitate ca si intindere – consta in dezobstructia si dilatarea endovasculara (minim invaziva) a arterelor coronare. La locul stenozei se implanteaza un dispozitiv numit stent (cilindru de metal) care are rolul de a mentine un calibru adecvat al arterei.
  • Tratamentul chirurgical – By-pass Aorto-coronarian – in cazul in care sunt afectate mai multe artere coronare cu placi aterosclerotice difuze – Operatia consta in montarea unor by-passuri care ocolesc (by-passeaza) zonele stenozate sau ocluzionate ale arterelor coronare. Se folosesc bucati de vene de la picior (vena safena)- sau artere care iriga teritorii mai putin importante (artere mamare, artere radiale). Arterele isi mentin permeabilitatea mai mult timp comparativ cu grefoanele venoase.

Evoluţia naturala fără tratament chirurgical

In prezent este indiscutabil ca bolile cardiovasculare constituie cauza cea mai frecventa a mortalitatii peste 50% din cazuri, din care in 80-90% se datoresc cardiopatiei ischemice si infarctului miocardic.
In lipsa corectarii factorilor de risc, a tratamentului medical si chirurgical, ateromatoza coronariana progreseaza invariabil de la stenoza la ocluzie, moment in care survine infarctul miocardic.

Rezultatele intervenţiei chirurgicale

Echipa de cardiologi RO-FR a Clinicii Inimed are o rată de succes in tratamentul interventional al cardiopatiei ischemice de 96% in 5 ani.
Echipa de chirurgi cardiovasculari RO-FR a Clinicii Inimed are o rată de succes in tratamentul chirurgical al cardiopatiei ischemice de 94% in 5 ani.