Cardiopatii congenitale

Particularitati Inimed 360º
  • O mare varietate de malformatii tratate endovascular de catre echipa Inimed 360º de medici cardiologi interventionisti..
Cardiopatiile congenitale sunt anomalii ale cordului si ale marilor vase care apar pe parcursul vietii intrauterine in procesul de formare a organelor (organogeneza). Ele pot fi izolate sau pot fi asociate cu malformatii ale altor organe. Etiologia lor este plurifactoriala – genetica, virala, substante toxice, etc. Exista o mare variatie de malformatii cardiace congenitale de complexitate si severitate variabila. Unele necesita corectie imediata in primele ore sau zile de la nastere, in timp ce altele pot fi asimptomatice pana la varsta adulta. O categorie importanta de cardiopatii congenitale sunt cele care determina un sunt stanga – dreapta (o comunicare anormala, la diferite niveluri, intre circulatia sanguina sistemica si cea pulmonara).
Cardiopatii congenitale


Defectul septal interatrial (DSA)
Defectul septal interventricular (DSV)
Canalul arterial persistent.

Acest şunt determină o suprasolicitare a cordului drept si a circulatiei pulmonare. In timp se produc modificari ireversibile ale circulatiei pulmonare, stadiu tardiv al bolii in care nu se mai poate face corectia chirurgicala.

Alte malformatii cardiace severe, care necesită corecţie chirurgicală:

Tetralogia Fallot
Coarctatia de aorta

Metode de tratament

  • Tratament interventional – Se realizeaza interventii spectaculoase inca din viata intauterina cand prin cateterizarea structurilor cardiace ale fatului, prin dilatare in caz de stenoza valvulara aortica sau pulmonara se poate obtine evolutia ulterioara buna a fatului la nastere. DSA sau DSV pot fi inchise intervetional prin plasarea de dispozitive specifice (« umbrela »), care sa obstrueze defectul de comunicare anormal intre cavitati. Canalul arterial permeabil poatefi obstruat prin plasarea unei spirale (coil) care duce la tromboza si ocluzia sa. Coartatia de aorta poate beneficia de angioplastie si plasare de stent.
  • Tratamentul chirurgical – se efectueaza numeroase interventii chirurgicale de la cele mai simple pana la cele mai complicate- in functie de severitatea malformatiilor si a structurilor cardiace implicate
Evoluţia naturala fără tratament chirurgicalIn toate cardiopatiile cu sunt stanga dreapta interventia chirurgicala trebuie efectuata inainte de dezvoltarea modificarilor ireversibile ale circulatiei pulmonare.Rezultatele intervenţiei chirurgicale

Echipa de cardiologi RO-FR a Clinicii Inimed are o rată de succes in tratamentul interventional al malformatiilor cardiace de 96% in 5 ani. Echipa de chirurgi cardiovasculari RO-FR a Clinicii Inimed are o rată de succes in tratamentul chirurgical al malformatiilor cardiace de 99% in 5 ani.